tiistai 17. maaliskuuta 2015

Starttiraha

Starttiraha on aloittavalle yrittäjälle tarjottava suuri etu. Sen on tarkoituksena varmistaa aloittavan yrittäjän toimeentulo ja parantaa työllisyyttä. Starttirahan myöntämisestä päättää Työ- ja elinkeinotoimisto.
Starttiraha on harkinnanvarainen, joten se riippuu paikkakunnasta, vuodenajasta, suhdanteista ja monesta muusta syystä. Työ- ja elinkeinotoimisto käyttää aina ulkopuolista asiantuntijaa arvioimaan liikeidean kannattavuuden ja sen, onko yrittäjäksi aikovalla riittävät tiedot ja valmiudet. Asiantuntijoita ovat yleensä esimerkiksi  uusiyrityksenkeskusten tai TE-keskuksen henkilökunta. Starttirahan hakijoilta edellytetään myös alkaville yrittäjille tarkoitetun kurssin käymistä.
Ennen starttirahapäätöstä työvoimatoimisto ja asiantuntijat selvittävät, ettei tuki vääristä yritysten välistä kilpailua. Yritystoimintaa tai markkinointitutkimusta ei saa aloittaa ennen tukipäätöstä. Starttirahan saamisen ehtona on, että yritystoiminta käynnistetään kolmen kuukauden sisällä myönteisen starttirahapäätöksen saamisesta.
Vuonna 2015 perustuki on 32,80 euroa päivässä. Lisäosa vaihtelee tilanteen mukaan työ- ja elinkeinotoimiston harkinnan mukaan ja sen suuruus on enintään 60 % perustuen määrästä.
Aikaisemmin starttirahan edellytyksenä oli ainakin kolmen kuukauden mittainen työttömyys. Nykyisin tätä vaatimusta ei enää ole, starttirahan siis voi saada lähes kuka tahansa. Starttirahapäätöksen ja yritystoiminnan alkamisen jälkeen yrittäjä ei kuitenkaan enää voi saada palkkaa muusta työstä tai esimerkiksi opintotukea, esimerkiksi eläkettä saavalle henkilölle starttirahaa ei myönnetä.

Starttiraha edistää uutta yritystoimintaa ja työllistymistä. Se turvaa yrittäjän toimeentulon siltä ajalta, jonka yritystoiminnan käynnistys ja vakiinnuttaminen arviolta kestää – kuitenkin enintään 18 kuukauden ajan.
Starttirahan myöntämiseksi;
  • päätoiminen yrittäjyys
  • riittävät valmiudet aiottuun yritystoimintaan
  • mahdollisuudet jatkuvaan kannattavaan toimintaan
  • tarpeellisuus toimeentulon kannalta
  • yritystoiminnan aloitus vasta sen jälkeen, kun tuki on myönnetty

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti