lauantai 7. maaliskuuta 2015

Yritysmuodot

Yritystoimintaa aloitettaessa on tärkeä päättää yritysmuodonvalinta. Tukevan yrityksen toiminnan luonne vaikuttaa olennaisesti yritysmuodon valintaan.

Myös pääoman tarpeella sekä yrityksen perustamiseen ja toimintaan osallistuvienhenkilöiden lukumäärällä on oma merkityksensä. Osakeyhtiö, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja toiminimi ovat verotuksellisesti kaikki jossain määrin eri asemassa.
Yrityksen perustamiseen liittyvät toimet ja ilmoitusvelvollisuudet vaihtelevat perustettavan yrityksen yhtiömuodon mukaan. Kaikki elinkeinonharjoittajat ovat kuitenkin velvollisia tekemään perustamisilmoituksen.
Kosmetologeja on paljon yksityisyrittäjinä, vuokratuoliyrittäjänä ja työsuhteessa.

Toiminimi on yleisisin mitä kosmetologit käyttävät.

Alla olevasta linkistä löydät lisätietoa toiminimestä;
http://www.yrittajat.fi/minustakoyrittaja/perustamistoimet/elinkeinonharjoittaja/


Yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimen perustaminenPelkkä ilmoitus toiminimen perustamisesta kaupparekisteriin riittää. Yksityinen elinkeinonharjoittaja tekee sitoumuksensa itse ja solmii sopimukset omalla nimellään.


Avoin yhtiöKun kaksi tai useampi yhtiömies sopii elinkeinon harjoittamisesta yhteisen tarkoituksen saavuttamiseksi syntyy avoinyhtiö.


KommandiittiyhtiöKommandiittiyhtiö perustetaan aina kirjallisella sopimuksella, jonka allekirjoittavat kaikki siihen kuuluvat osakkaat. Sopimus on melkein samanlainen kuin avoimessa yhtiössä. Lisämääräykset koskevat yhtiömiehen panosta ja hänelle maksettavaa voitto-osuutta.


OsakeyhtiöOsakeyhtiö perustetaan, kun osakkeenomistajat tekevät kirjallisen perustamissopimuksen ja allekirjoittavat sen. Allekirjoituksella osakkeenomistaja merkitsee sopimuksesta ilmenevän määrän osakkeita.


OsuuskuntaOsuuskunnan voi perustaa yksi tai useampi henkilö, yhteisö, säätiö tai muu oikeushenkilö. Perustajat liittyvät aina samalla osuuskunnan jäseneksi.


FranchisingFranchising-yritykset ovat useinketjuyrityksiä, joissa pyöritetään yhtä yksikköä valmiin toimintakonseptin mukaisesti.


Perustajien lukumäärä
Aluksi pitää miettiä, kuinka monta perustajaa tai omistajaa yrityksellä on? Osakeyhtiön voi perustaa yritys, yksi tai useampi henkilö. Yksityinen elinkeinonharjoittaja ei ole yhtiö, vaan hän toimii omissa nimissään. Avoimessa yhtiössä tulisi olla perustamishetkellä ainakin kaksi vastuunalaista yhtiömiestä. Perustajia osuuskunnasta pitää olla vähintään yksi.

Pääoman tarve
Yksityisen osakeyhtiön vähimmäispääoma on 2 500 euroa ja julkisen osakeyhtiön 80 000 euroa. Summien pitää olla jo yhtiön tilillä ennen kuin osakeyhtiö voidaan ilmoittaa kaupparekisteriin.
Avoin yhtiön voi perustaa ilman rahallista panosta.
Kommandiittiyhtiössä äänettömältä yhtiömieheltä vaaditaan rahallinen panos. Sen vastuunalaiselta yhtiömieheltä riittää pelkkä työpanos.Osuuskunnassa ei ole ollenkaan vähimmäisosuuspääomaa.

Päätöksenteko
Yksityinen elinkeinonharjoittaja valitsee päätöksistä itse ja vastaa niistä henkilökohtaisella omaisuudellaan. Avoimen yhtiön yhtiömiehet ja kommandiittiyhtiön yhtiömiehet käyttävät usein päätösvaltaa yksin tai keskenään. Edustaja osakeyhtiöllä ja osuuskunnalla on hallitus.
Henkilöyhtiöihin, osakeyhtiöihin että osuuskuntiin saadaan valita toimitusjohtaja pyörittämään jokapäiväistä hallintoa.

Riski ja vastuu
Koko omaisuudellaan yritystoiminnastaan vastaavat;

  • yksityinen elinkeinonharjoittaja (toiminimi)
  • avoimen yhtiön yhtiömies ja
  • kommandiittiyhtiön vastuunalainen yhtiömies.
Jäsenet osakeyhtiössä ja osuuskunnassa eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa osakeyhtiön tai osuuskunnan velvoitteista.Yksityinen elinkeinonharjoittaja toimii aina omissa nimissään ja vastaa itse sitoumuksistaan.Avoimen yhtiön kuin myös kommandiittiyhtiön vastuunalaiset yhtiömiehet ovat vastuussa yhtiön veloista ja velvoitteista.

Yritystoiminnan jatkuminen
Voiko yritystoiminta jatkua, jos perustaja tai avainhenkilö lopettaa?
Avoimessa yhtiössä ja kommandiittiyhtiössä yhtiömiehen osuus luovutetaan, jos siitä on sovittu yhtiösopimuksessa tai yhtiömiehet siihen suostuvat.
Osakeyhtiön oloon ei vaikuta osakkaiden vaihtuminen. Osuuskunnan pelkkää jäsenyyttä ei voi myydä, mutta koko osuuskunnan voi. Edellytyksenä on yksimielisyys jäsenten kesken.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti