maanantai 16. maaliskuuta 2015

YEL

Kenelle YEL-vakuutus on tarkoitettu?

YEL-vakuutus ei ole ollenkaan rahanhukkaa. Sillä saat maksettua oman sosiaaliturvasi. YEL-vakuutus on yrittäjän eläkelailla säädetty. Eli se on yrittäjälle pakollinen.

Mitä sillä saa?YEL turvaa toimeentulosi aina erilaisissa elämäntilanteissa. Ei siis vain eläkeiän ja työkyvyttömyyden aikana, vaan myös sairausloma, vanhempainvapaa ja työttömyys.Kahta YEL-vakuutusta ei tarvitse ottaa.

Siksi YEL on todella tärkeä juttu myös nuorelle yrittäjälle!

Milloin?

YEL-vakuutus on otettava viimeistään kuuden kuukauden sisällä, kun olet aloittanut yrittäjätoiminnan. Vakuutus kannattaa kuitenkin järjestää kuntoon heti, sillä maksut peritään takautuvasti yrittäjätoiminnan alkamisesta lukien ja maksu korotetaan perustekorolla. Myöhässä otetusta vakuutuksesta peritään laiminlyöntikorotusta.
Vakuuttamisvelvollisuutesi alkaa 18 vuoden iän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta ja päättyy viimeistään 68
vuoden iän täyttämiskuukauden lopussa.

Vapaaehtoinen YEL-vakuutus

Jos yrittäjätoimintasi on niin pienimuotoista, että YEL-työtulosi jää alle vähimmäisrajan, voit ottaa vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen. Myös työeläkelakien mukaisella vanhuuseläkkeellä olevan yrittäjän YEL-vakuuttaminen on vapaaehtoista. Vapaaehtoisen vakuutuksen voi päättää koska tahansa, ei kuitenkaan takautuvasti. Vapaaehtoinen vakuutus ei voi myöskään alkaa takautuvasti.

http://www.elo.fi/yrittaja/yel-vakuutus/kenelle

1 kommentti:

  1. Todella mielenkiintoinen postaus. Kiitokset. Minä olen itse myös kosmetologialalla, ja kovastis tuo kevytyrittäjyys kiinnostaisi. Täytyy siis hieman tutustua erilaisiin laskustuspalveluihin ja heidän tarjontoihin. https://finjob.fi/tutustu-kevytyrittajyyteen/mika-on-kevytyrittajan-laskutuspalvelu

    VastaaPoista