tiistai 17. maaliskuuta 2015

Verotus/Arvonlisävero

Verotulot ovat julkisen talouden merkittävin tulonlähde. Niillä ylläpidetään ja kehitetään yhteiskunnan palveluja. Huolehdimme siitä, että toimintamme on tuloksellista ja toimintavarmuutemme on hyvä. 

Arvonlisävero on yleinen kulutusvero joka kohdistuu lähes kaikkien tavaroiden ja palvelujen kulutukseen. Arvonlisäverolaissa määriteltyjen tavaroiden ja palvelujen myynti on säädelty verottomaksi. Arvonlisäverovelvollisia ovat tavaroita ja palveluja myyvät elinkeinonharjoittajat. 

Arvonlisäveron ei ole tarkoitettu jäävän verovelvollisten haitaksi vaan siirtyvän myyntihinnassa lopullisen kuluttajan maksettavaksi. Veron kertaantuminen on järjestelmässä estetty kokonaan vähennysoikeuden avulla. Arvonlisäverovelvollinen elinkeinonharjoittaja saa aina vähentää verollista liiketoimintaansa varten hankkimiensa hyödykkeiden ostohintaan sisältyvän arvonlisäveron.Valtiolle maksettava vero eli toiselta nimeltä tilitettävä vero lasketaan siten, että myynneistä suoritettavasta verosta vähennetään kaikkiin vähennyskelpoisiin ostoihin sisältyvä vero.
Kaikilla yrityksillä, jotka ilmoittavat oma-aloitteisia veroja onkäytössä verotili. Verotili otetaan käyttöön, kun olet antanut ensimmäisen kausiveroilmoituksen oma-aloitteisesta verosta tai olet veroa maksaessasi käyttänyt verotiliviitettä, jonka saat Verohallinnosta käyttöön perustamisilmoituksen rekisteröinnin jälkeen. Kun verotili otetaan käyttöön, sen tietoja ja tilannetta voit seurata kirjautumalla Verotili-palveluun. Verotili on kooste veronmaksajan ilmoittamista ja maksamista sekä Verohallinnon maksuunpanemista ja palauttamista oma-aloitteisista veroista.

Miten saan yritykselleni Y-tunnuksen?Y-tunnuksen saat perustamisilmoituksen avulla. (Y-lomake).
Perustamisilmoituslomakkeen täyttöohjeineen  löydät YTJ:n internetsivuilta; 
www.ytj.fi.
Lomakkeita voit hakea myös verohallinnon toimipisteistä, Patentti- ja rekisterihallituksesta tai ELY-keskuksista. Verohallinto lähettää sinulle lisäksi myös rekisteröinti-ilmoituksen, kun se on merkinnyt yrityksesi arvonlisäverovelvollisten rekisteriin.

Mikä on arvonlisävero?
Arvonlisävero on kulutusvero, joka sisällytetään tavaran tai palvelun myyntihintaan. Arvonlisävero on siistarkoitettu kuluttajan maksettavaksi. Yrittäjien välisissä liiketoimissa ostava yrittäjä voi myös vähentää arvonlisäveron, jonka toinen arvonlisäverovelvollinen yrittäjä on laskuttanut. Edellytyksenä on, että tavaraa tai palvelua käytetään arvonlisäverollisessa toiminnassa.

Onko kaikki liiketoiminta arvonlisäverollista?
Tavaroiden ja palvelujen myynti on yleensä aina arvonlisäverollista. Verotuksen ulkopuolelle on tietenkin jätetty joitakin lainsäädännössä erikseen mainittuja toimintoja, kuten kiinteistöjen ja osakehuoneistojen myynti, terveyden-, ja sairaanhoitopalvelut sekä sosiaalihuoltopalvelut. Jos yritys myy verotuksen ulkopuolisia palveluita, se ei ole arvonlisäverovelvollinen.

Paljonko arvonlisäveroa maksetaan?Tavaroista ja palveluista arvonlisävero on 23 prosenttia. Ruokatarvikkeista arvonlisäveroa maksetaan 13 prosenttia. Kirjojen, lääkkeiden, liikuntapalveluiden, henkilökuljetusten, majoituspalveluiden, kulttuuri- ja viihdetilaisuuksien ja televisiolupien arvonlisävero on 9 prosenttia.

Miten lasken arvonlisäveron määrän?Esimerkki: Tuotteen veroton hinta on 1 000 euroa ja siihen sovelletaan normaalia 23 %:n verokantaa. Arvonlisäveroa lisätään 23 % eli 1 000 x 23/100 = 230 euroa. Verolliseksi hinnaksi saadaan 1 230 euroa.Tuotteen hintaan sisältyvän arvonlisäveron määrä selviää käyttämällä laskukaavaa:verollinen hinta x sovellettava verokanta/100 + sovellettava verokantaEsimerkki: Tuotteen verollinen hinta on 5 000 euroa ja siihen sovelletaan normaalia 23 %:n verokantaa. Vero saadaan laskemalla 5 000 x 23/123 = 934,96 euroa. Tuotteen veroton hinta on 5 000 - 934,96 = 4 065,04 euroa.

Yrityksen omistajien tai henkilökunnan yksityiskäyttöön otetuista tuotteista on maksettava arvonlisävero normaalisti.

Otin esimerkiksi arvonlisäveron, joka on usein kysytyin.
Alla olevasta linkistä löydät paljon lisä tietoa veroista.

http://www.vero.fi/ 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti